Липсва комуникационна стратегия за плановете за офшорни вятърни паркове в Черно

...
Липсва комуникационна стратегия за плановете за офшорни вятърни паркове в Черно
Коментари Харесай

Доц. Драганов: Приказките за перки в морето може да провалят сезона

Липсва информационна тактика за проектите за офшорни вятърни паркове в Черно море, разяснява пред Българска национална телевизия експертът Румен Драганов от Института за разбори и прогнози в туризма, цитира Investor.bg.

В тази връзка в бранша поддържат концепцията за закон за туристическите места и зони, който " да пази гледката ", коментиран преди време от министъра на околната среда Юлиан Попов.

Според Драганов вятърните турбини в морето биха променили  " културния елемент на екосистемата " и са опасност за туризма

Експертът Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията означи, че вятърните централи действително са невидими от брега. Те ще бъдат построени във вътрешността в морето, тъй като там ветровете са по-силни, а турбините се сливат с хоризонта, тъй като са сиви. Една турбина с височина към 150 метра има мощ от 10 мегавата и офшорните паркове осигуряват " близка до базовата сила "  и ще оказват помощ за понижаване на цената на електрическата енергия, добави още той.

Туристите не желаят да почиват в индустриална зона, безапелационен беше обаче Драганов. Според него сезонът тази година се чака да е рекорден и мнения за построяването на " вентилатори " може да го провалят. " Където има перки, няма туризъм ", сподели още специалистът.

Според Владимиров обаче в Северна Европа е тъкмо противоположното - в зоните с офшорни паркове се провеждат круизи наоколо до турбините.

Всичко към построяването на първите офшорни паркове на България е още доста далечна вероятност. Например към момента не са избрани зоните, където ще може да се строи. При действителния старт на дейностите за създаване на офшорните вятърни паркове ще бъдат правени разбори и оценки, които обгръщат други планове в Черно море, в това число и енергийни, както и резултатите върху туристическия и рибарския бранш, увери още Владимиров.

Той означи, че в случай че строителството на такъв парк стартира през днешния ден, той ще бъде подготвен за употреба към 2031-2032 година.

В рибарския бранш също са подготвени на митинги поради построяването на вятърни паркове, които ще са " на пътя на рибата ". Според риболовци вибрациите от турбините ще изгонят рибата и ще лимитират поминъка им. Мартин Владимиров обаче означи, че няма такива данни при нито един от вятърните паркове, построени към този момент в Северно море. Нещо повече - постаментите на турбините притеглят миди, които на собствен ред притеглят и рибите.

Вибрации има при строителството на основите, само че фирмите построяват балони, които понижават резултатите от строителството и това също не се отразява върху рибните пасажи, изясни той.

Владимиров разяснява още, че Румъния възнамерява построяването на вятърни турбини в Черно море, а " перките " от дълго време са част от Северно море.

Законът за силата от ВЕИ в морските пространства беше утвърден на първо четене на 25 януари, импортиран от ръководещото болшинство. От опозицията бяха безапелационни, че той ще унищожи туризма в страната. Вносителите на законопроекта от ПП-ДБ обаче означиха, че става дума за строителство в зоната 20-50 км във вътрешността в морето, което няма да попречи на нито един стопански бранш, в това число и на корабоплаването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР